Un projecte transfronterer: Saint Girons-Sort

Al mes de gener del 2001, els ajuntaments de Sort (Pallars Sobirà) i Saint-Girons (Ariège) signen un conveni per tal de portar a terme el projecte “El Camí de la Llibertat”, un projecte transfronterer que vol recuperar i perpetuar el record de les rutes d’evasió situades en les muntanyes pirinenques que utilitzaren tots aquells que fugiren de la barbàrie nazi durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945), un episodi bastant desconegut a Catalunya.

En el marc d’aquest projecte transfronterer es va crear un espai museístic a l’antiga presó del partit judicial de Sort dedicat a les evasions i als seus protagonistes que ha permès recuperar i perpetuar la memòria de tots aquells que lluitaren per la llibertat, la Presó-Museu Camí de la Llibertat.

De la mateixa manera, a la capital de l’Arièja hi trobem un espai de similars característiques (La Maison du Chemin de la Liberté), centrat a donar a conèixer la història de les evasions pel Pirineu i les xarxes que ajudaren a milers de persones a fugir del nazisme. També s’han recuperat i arranjat alguns dels camins que van permetre que milers de persones fugissin cap a Espanya. Uns camins que, anteriorment, durant la Guerra Civil (1936-1939), havien utilitzat els ciutadans espanyols que buscaven refugi en territori francès.